Redd for å fly? Da bør du vite dette

Å reise med fly er en behagelig og rask måte å komme seg rundt i verden på, men for noen kan det føles som en kamp bare å tenke på å fly. Det kan føles naturstridig å sitte inne i en maskin som flyr i luften, men faktisk så er det å fly en av de tryggeste måtene å forflytte seg på. Sannsynligheten for at du noensinne vil befinne deg i et fly som styrter er forsvinnende liten og sjansen for at det skjer er 1:1 millioner. Statistisk sett betyr det at du må fly hver dag i mer enn 29000 år for at du skal være en dem som opplever en flyulykke.

Selv om statistikken sier at sjansen for å være en del av en alvorlig flyulykke er tilnærmet null er likevel flyskrekk en av de vanligste fobiene som finnes i dag. I 2019 var det 86 flyulykker i verden som resulterte i 257 dødsfall. Vi har tatt en kikk på hva du bør tenke på hvis du sliter med flyskrekk. Kanskje neste flyreise blir litt lettere både for deg og reisefølge ditt.

Stress ned

Sove

Når du skal ut å reise kan du være fylt med mange blandede følelser. Det kan være du gleder deg til ferie, men du gruer deg til flyreisen. Forsøk å få litt søvn før du skal avgårde slik at du er mest mulig utvhvilt.

Er du stresset og trett kan du fort overreagere i en del situasjoner. Beregn god tid slik at du slipper mas og kjas i sikkerhetskontrollen. Da slipper du at kroppen blir unødvendig oppjaget.

Si gjerne i fra til personalet

Flyvertinne

Har du sterk flyskrekk kan det være en hjelp i å si i fra til personalet på flyet. Disse har god trening i å ta vare på passasjerer som er redde. Ofte hjelper det at noen kommer og sier at dette går helt fint. Vi frykter ofte det vi ikke kjenner og det å oppholde seg i luften er veldig irrasjonelt for mange.

Beveg kroppen

fly 6

For mange kan det være god hjelp i å bevege deler av kroppen. Selv når du må sitte fastspent kan du bevege både hender og føtter. Beveger du litt på hendene og føttene så får hjernen noe annet å konsentrere seg om og den altoppslukende frykten slipper ofte litt taket.

Kontroller pusten

puste

Det er når vi lar frykten og angsten ta overhånd at det ofte kan gå litt galt med oss. Når du puster fort og ukontrollert så får du i deg mer oksygen enn du trenger og følelsen av panikk brer seg som en farsott i kroppen. Hvis du puster jevnt med like store intevaller inn og ut så får du kontroll på pusten og den paniske følelsen vil gi seg.

Tell til fire mens du puster inn, hold pusten mens du teller til fire og pust ut mens du teller til fire og hold pusten i fire tellinger. Dette hvil garantert hjelpe deg. Det er viktig at du får like mye oksygen inn som du puster ut. Blir det feil i pusten så hyperventilerer du og den følelsen det gir er ikke en særlig god følelse.

Kunnskap og visualisering

fly 3

Husk at jo mer du vet om å fly jo bedre er det. Det er helt normalt at det kommer ukjente lyder og turbulens når du flyr. Lukker du øynene under turbulens kan du se for deg at det er humper i veien når du kjører bil. Dette er noe både du hjernen din kjenner igjen og kan gjøre det enklere for deg.

Mange blir redde når flyet de sitter i bir utsatt for turbulens, men dette er overhodet ikke farlig så sant du sitter fastspent i setet ditt. Det skal veldig mye til før det kan skje noe med flyet, men du kan bli skadet hvis du ikke har på deg setebeltet.

Tenk på noe annet

app

Det finnes nok av apper og avledning som du kan benytte deg av når du skal ut å fly. Last ned en lydbok eller en angstapp for den saks skyld. Dette vil hjelpe deg å flytte fokuset vekk fra din egen frykt. Last ned noen filmer på en I-pad som du liker slik at du hele tiden distraherer hjernen fra å kjenne og føle på frykten.

Et triks som ofte blir anbefalt for mestring av redsel og angst er å ha en strikk rundt håndleddet som du kan dra litt i. For hver gang du slipper strikken vil du kjenne det i huden og hver gang vil du disstrahere hjernen i å være redd.

Her sitter du tryggest

Flym

Det sies at den sikreste plassen du kan sitte i et fly er bak vingene. I følge en undersøkelse er det hele 69 prosent sjanse for å overleve hvis du sitter i den bakre delen av flyet. Sitter du i tillegg i nærheten av en nødutgang så øker du prosenten ytterligere.

Husk at pilotene som manøvrerer flyet også gjerne vil hjem til sin familie. De er godt opplært og vil ikke sette hverken seg selv eller passasjerene i fare. Forsøk å kos deg med flyreisen istedet for å frykte alt som kan gå galt.

Det vitkigste er ikke å bli kvitt flyskrekken, men å lære å kontrollere den.

Lykke til og god reise.